09/02/2017

Fairlane’s visie op interne consultancy

Interne consultancyteams helpen de organisatie meer wendbaar te worden. Dé hedendaagse uitdaging voor vrijwel alle organisaties. Bovendien garandeert de inzet van interne adviseurs dat bedrijfskritische kennis het pand niet verlaat als een programma eindigt. De tijd dat dit soort teams vooral vanuit kostenoverwegingen gestart werden, ligt inmiddels dus ver achter ons.

Inhoudelijk lag de afgelopen jaren de nadruk binnen interne consultingteams vooral op Lean. Sinds 2014 verschuift de vraag naar innovatie- en groeivraagstukken. Nog recenter zien we opvallend veel interne adviesteams ontstaan rondom data sciences, digital en cyber security. Fairlane bouwt daarom zeer actief aan het netwerk om ook dit soort consultancy-exits te faciliteren.

Interne consultants hebben ervaring opgedaan bij gerenommeerde adviesbureaus. De teams waarin ze terechtkomen, rapporteren meestal direct aan de COO of CEO en zijn essentieel voor de executie van strategische en veranderprogramma’s.

Overstap naar de lijn
Voor consultants met uitgebreide ervaring en de wil om een switch te maken richting lijnmanagement bieden deze interne teams een unieke kans. Het reikt een springplank naar een nieuw perspectief. Na 2 tot 3 jaar ervaring binnen een team op het juiste niveau maken velen zo de overstap naar de lijn. Vaak op een nog zwaardere positie dan ze daarvoor durfden te hopen.

Betrokken vanaf de opbouw
Regelmatig zijn we al betrokken in de opbouwfase. We helpen vragen beantwoorden als: Welke structuur moet het team hebben en welke rollen onderscheiden we? Wat zijn logische KPI’s en mandaten? Aan wie laten we de afdeling rapporteren? Hoe laten we het team samenwerken met externe bureaus? Hoe zorg je voor een ideale teamdynamiek? Wat zijn de overheersende stijlen in de organisatie en hoe zorg je dat de consultants die je werft daarop aansluiten? Bij welke adviesbureaus werken de mensen die we zoeken?

Kampt jouw organisatie ook met een bovenstaande of gerelateerde vraag? Neem vrijblijvend contact op met Fairlane | 020-5200 888 of vul onderstaand formulier in.